Alihankintamessut - Yhteistyötä yli kuntarajojen

28.09.2022 15:00

Pohjois-Savon teknologia-alan huippuosaamista on esitelty Alihankintamessuilla jo yli 20 vuoden ajan. Pitkä messuyhteistyö jatkuu myös tänä syksynä, kun alan suurtapahtumaan osallistuu 13 yritystä Pohjois-Savosta ja Pieksämäeltä.

Alihankinta 2022 -tapahtuma kokoaa Suomen teollisuuden kärkiyritykset Tampereelle 27.–29. syyskuuta. Messuille osallistuu vuosittain noin tuhat näytteilleasettajaa ja 20 000 kävijää 30 maasta.

Tänä vuonna Pohjois-Savon yhteisosastolla A-hallissa (A1118) esittäytyvät Ekin Muovi, Is-Vet, Jot Works, Lapinlahden Koneistus, Metalpa, OC-System, Oplatek Group, Pertemet, RD Group, RST-Lapit, Savopak, Stainless Team Finland ja Toivalan Metalli.

Kone- ja energiateknologiateollisuus on yksi Pohjois-Savon kehittämiskärjistä, ja alan osaamiseen, uudistumiseen ja työvoiman saatavuuteen panostetaan voimakkaasti. Toimialalla on merkittävä rooli maakunnan työllistäjänä ja vientitulojen tuottajana. Ainutlaatuiset alihankintaverkostot ovat painottuneet erityisesti Varkauden seudulle, jossa on globaalia energiaosaamista sekä Ylä-Savoon, joka tunnetaan merkittävänä koneteollisuuden vientikeskittymänä.

Yhteisosaston järjestelyistä vastaavan NewTech-hankkeen tarkoituksena on tukea alan edelläkävijyyttä mahdollistamalla uuden teknologian, innovaatioiden ja osaamisen syntyä ja kehitystä. Alihankintamessujen yhteisosasto on yksi hankkeen tärkeimpiä toimenpiteitä ja vuoden kohokohta mukaan lähteville yrityksille.

Messuyhteistyöllä on historiallisen pitkät juuret

– Alueen teknologiayritysten yhteisosaston historia vie 2000-luvun taitteeseen, jolloin tapahtumaan osallistuttiin silloisella Rautainen Savo -brändillä. Brändinimet ovat ajan saatossa vaihtuneet, mutta perinne on säilynyt katkeamattomana tähän päivään saakka. Viime vuosina osaston järjestämisvastuu on ollut alan kehittämishankkeilla, taustoittaa hankkeen projektijohtaja Juha Valaja.

Tänä vuonna pohjoissavolaista teknologiaosaamista esitellään näyttävällä 120-neliöisellä osastolla, jota korostavat kärkiyritysten logot. Messuosaston on suunnitellut ja toteuttanut pieksämäkeläinen messurakentamiseen erikoistunut yritys Messupojat.  

– Yhteisosasto antaa yritykselle mahdollisuuden laajaan näkyvyyteen ja on omaa osastoa kustannustehokkaampi ratkaisu. Hanke huolehtii osaston käytännön järjestelyistä, jotta yritykset voivat keskittyä verkostoitumiseen ja markkinointiin, Valaja sanoo.

Valajan mukaan yhteisosasto on saavuttanut suuren suosion alueen yritysten keskuudessa. Monet yritykset, kuten Ekin Muovi, RST-Lapit, OC-System, Oplatek Group ja Savopak, ovat osallistuneet osastolle useina vuosina.

– Paras hyöty, jonka yritykset ovat messuilta saaneet, on ollut nykyisten ja uusien asiakkaiden tapaaminen sekä verkostoituminen, Valaja kertoo.

Alihankintamessujen tämän vuoden teemana on teollisuuden vetovoima, tarpeet ja tekijät. Keskustelua herättävät varsinkin teollisuuden vetovoimaisuus ja osaavien tekijöiden houkuttelu alalle, uudenlaisen yhteistyön tärkeys sekä muuttuvan maailmantilanteen aiheuttamat haasteet ja muutokset.

Historian havinaa: Näin Varkauden alueen alihankintaverkostoa markkinoitiin Alihankintamessuilla ennen vanhaan.